ПРАВИЛА ЗА КОЛАЧИЊА

Нашите веб-локации и апликации користат технологии како колачиња за да ви обезбедат квалитетно, непречено и персонализирано искуство. Ова известување ги дополнува информациите за заштита на вашите лични податоци (политика за приватност). Заштитата на вашите податоци онлајн е наш приоритет. Можете да ги промените вашите избори за колачиња во секое време користејќи ја нашата алатка за управување со колачиња, до која можете да пристапите со кликнување на иконата во долниот лев агол.

 • 1. КОИ СМЕ НИЕ?

  Добредојдовте на веб-страницата www.dacia.mk. Со цел да ја обезбедиме приватноста на вашите лични податоци, вклучително и податоците собрани преку колачиња, назначивме овластено лице за заштита на личните податоци: biljana.bogeski@renault.mk • 2. ШТО СЕ "КОЛАЧИЊА"?

  Колаче е мала компјутерска датотека или програма за следење, која се складира и вчитува кога прелистувате веб-локација, мобилна апликација, читате е-пошта, инсталирате или користите софтвер, без оглед на типот на уредот што го користите (компјутер, паметен телефон, дигитален е-читач, конзола за игри со интернет конекција итн.). Кога прелистувате веб-локација, колачињата можат да испраќаат податоци до прелистувачот што го користи корисникот и да му дозволат на прелистувачот да ги врати овие податоци на оригиналната веб-локација (на пример, ID на сесија или избор на јазик).

 • 3. ЗА ШТО СЕ УПОТРЕБУВААТ КОЛAЧИЊАТА НА ОВАА СТРАНА

  Оваа веб-локација користи различни типови колачиња.

  Функционални колачиња (технички)
  Овие колачиња се користат за овозможување или поедноставување на електронската комуникација (откривање грешки во врската, идентификација на точки за поврзување, безбедност на веб-локација итн.) или за обезбедување мрежни комуникациски услуги што може да ги побарате (поставување на приказот на екранот, зачувување на податоците внесени во формулари, корпа за купување [доколку е применливо], пристап до корисничката сметка итн.). Овие колачиња се неопходни за правилно функционирање на нашата страница. Не е можно да се оневозможи користењето на овие колачиња и не е потребна ваша согласност кога нашата страница користи овие типови колачиња.

  Колачиња за социјални мрежи
  Ние користиме колачиња на социјалните мрежи за рекламирање и мерење на публиката, особено за да ви ги прикажуваме нашите реклами кога сте најавени на тие социјални мрежи (Facebook, Twitter, LinkedIn, итн.) и да ни помогнат да ги разбереме интеракциите на корисниците и реакциите на нашите реклами на тие социјални мрежи. Целта на овие колачиња е исто така да ја направат страницата полесна за користење и поинтерактивна, што ќе ви овозможи да комуницирате со овие социјални мрежи и да интегрирате содржина од овие социјални мрежи во нашите сајтови (како што се видеата на YouTube). Овие колачиња можат конкретно да обработуваат податоци поврзани со бројот на содржини споделени на социјалните мрежи, фактот дека имате сметка на социјална мрежа, следењето на вашето прелистување на различни страници или на тие социјални мрежи итн. Овие функции се засноваат на апликации од трети страни интегрирани во нашата страница. Социјалната мрежа што обезбедува такво копче за апликација веројатно ќе ве идентификува преку ова копче, дури и ако не сте го користеле ова копче кога сте ја посетиле нашата страница. Овој тип на копче за апликација може да и дозволи на дотичната социјална мрежа да го следи вашето прелистување на нашата страница, едноставно затоа што вашата сметка со односната социјална мрежа била активирана на вашиот уред (отворена сесија) за време на вашето прелистување на нашата страница. Ви препорачуваме да ги консултирате политиките за приватност на овие социјални мрежи за да дознаете повеќе за целите на користење, особено за рекламирање, на навигациските информации што тие може да ги собираат преку овие копчиња на апликациите. Овие политики треба да ви овозможат да ги остварите вашите избори со овие социјални мрежи, особено со одредување на поставките на вашите кориснички сметки за секоја од овие мрежи. Потребна е ваша согласност за користење и складирање на овие колачиња.

  Колачиња за приспособено рекламирање и содржина (рекламирање)
  Целта на овие колачиња е да се подобри релевантноста на рекламните пораки и содржините прикажани на нашата веб-локација, како и на медиуми од трети страни. Кога ви испраќаме промотивни пораки или прикажуваме таква содржина, имаме за цел да ви ги обезбедиме најрелевантните реклами и понуди кои се приспособени на вашите потреби или веројатно ќе ве интересираат. Овие колачиња може да обработуваат информации поврзани со вашите лични преференци и избори, вашите интереси за нашите производи и/или услуги и вашите навики за купување. Значи, оваа автоматизирана обработка на податоци му служи на вашето подобро искуство при прелистување:

  - да ви прикаже релевантни реклами во вистинско време,
  - да одбиете содржина за која веројатно нема да ве интересира,
  - или да се ограничи колку пати се појавува истата реклама.


  На пример, поради овие процедури за обработка, може да ви прикажеме реклама поврзана со сегмент од автомобил што веројатно ќе го претпочитате (на пр. спортско SUV возило наместо градскo возило или обратно). Податоците обработени во овој контекст може да потекнуваат од различни извори и се предмет на вкрстена проверка: податоци од нашите бази на податоци за клиенти, податоци за навигација, податоци од трети страни, податоци за користењето на вашето возило итн. Употребата на такви алатки е дефинирана со важечките прописи како профилирање. Потребна ни е вашата согласност за користење и складирање на овие колачиња.

  Колачиња за мерење на публиката (аналитика)
  Целта на овие колачиња е да го анализираат сообраќајот и користењето на веб-локацијата и да го подобрат вашето искуство со прелистување. Овие колачиња можат да обработуваат информации за страниците што ги посетувате, времетраењето на вашите посети на страницата, прелистувачот што го користите за да ги посетувате тие страници итн. Податоците собрани од овие колачиња може да се користат и за креирање алгоритми и профили за анализа на вашите потенцијални интереси и преференции за нашите производи и услуги. Може да ги комбинираме овие информации со други информации, како што се информациите од нашата база на податоци за клиенти (за повеќе информации за профилирањето и како да се спротивставите, видете ја нашата Политика за приватност www.dacia.mk/politika-na-privatnost. Обично е неопходно да се добие ваша согласност за користење и складирање на овие колачиња.

 • 4. КОИ КОЛАЧИ СЕ КОРИСТАТ НА ОВАА СТРАНА

  Приложената табела содржи список на сите колачиња кои оваа веб-локација ги има зачувано и/или користено, како и нивните главни карактеристики. Секогаш кога е можно, овие колачиња се поставуваат на сервери лоцирани во Европската економска област (ЕЕА). Меѓутоа, бидејќи некои од нашите даватели на услуги се лоцирани во земји надвор од ЕЕА, вашите лични податоци се обработуваат во тие земји и тие може да имаат различни прописи за заштита на личните податоци од Европската Унија. Во овие случаи, ние особено се грижиме да обезбедиме таквиот пренос на податоци да се врши во согласност со важечките прописи и користиме безбедносни механизми кои обезбедуваат соодветно ниво на заштита на вашите податоци (особено со користење на Стандардните договорни клаузули на Европската комисија). Нашата веб-локација може да содржи колачиња од трети страни (рекламни агенции, даватели на услуги за аналитика итн.) кои им овозможуваат да собираат податоци за прелистување поврзани со нашата веб-локација за време на траењето на колачето. Складирањето и користењето на овие колачиња од трети страни е предмет на политиките за приватност на тие трети страни. Ве информираме за целта на колачињата од трета страна за кои имаме знаење, како и за средствата што ви стојат на располагање за да донесувате одлуки за овие колачиња.

 • 5. КАКО E МОЈАТА СОГЛАСНОСТ ДАДЕНА

  За време на вашата прва посета на нашата страница, ви се нуди да ги прифатите, одбиете или конфигурирате вашите избори во врска со употребата на колачиња, преку прикажување на посебна лента за известувања.

  Можете да ја повлечете вашата согласност во секое време или да ги промените вашите избори (на пример со прифаќање само одредени видови колачиња) во нашата посветена алатка. Можете да ги промените вашите избори за колачиња во секое време користејќи ја нашата алатка за управување со колачиња, до која можете да пристапите со кликнување на иконата во долниот лев агол.

  Ве известуваме дека, во согласност со прописите, колачињата потребни за работа на страницата не подлежат на ваша согласност и затоа не можат да се деактивираат во нашата алатка за управување со селекција. Можеби ќе можете да се спротивставите на ова преку поставките на вашиот прелистувач (како што е наведено во делот „како да одбиете колачиња“ подолу), но вашето искуство на страницата може да биде ограничено.

 • 6. КОЛКУ ДОЛГО СЕ ЧУВА МОЈАТА СОГЛАСНОСТ?

  Кога ќе ги прифатите или одбиете сите или дел од колачињата на нашата веб-локација, вашиот избор ќе биде снимен за максимум 6 (шест) месеци. Ова значи дека кога повторно ќе ја посетите нашата веб-локација, ние повеќе нема да ве прашуваме за вашата употреба на колачиња во тој период се додека го одржуваме вашиот избор. По овој период, повторно ќе ве замолиме да ги прифатите, одбиете или конфигурирате вашите избори во врска со употребата на колачиња.

 • 7. КАКО ДА УПРАВУВАТЕ СО КОЛАЧИЊА

  Како да одбиете колачиња?
  Ако не сакате колачињата да се складираат или вчитаат на вашиот уред преку оваа страница, на вашиот уред ќе биде поставено колаче за откажување, за да можеме да ги снимиме информациите дека сте ги отфрлиле сите или дел од колачињата. Ако го избришете ова колаче за откажување, повеќе нема да може да ве идентификуваме дека сте одбиле користење на колачиња (што значи дека ќе треба повторно да го направите изборот следниот пат кога ќе ја посетите нашата страница). Ви се достапни неколку опции за управување со колачиња, вклучително и спречување на употреба и/или бришење колачиња.

  Алатка за управување со селекција
  Достапна ви е алатка за управување со колачиња која ви овозможува да управувате со колачињата што се користат и/или складирани на оваа страница. Во секое време, со кликнување на врската подолу, можете да пристапите до конфигураторот и да ги менувате вашите поставки, во зависност од видот на колачето.

  Поставки на прелистувачот
  Можете исто така да управувате со колачиња преку вашиот прелистувач.
  Повеќето прелистувачи стандардно се поставени да прифаќаат колачиња, но ако сакате, можете да изберете да ги прифатите сите колачиња, целосно да ги одбиете колачињата или да прифатите одредени колачиња, во зависност од нивниот извор. Исто така, можете редовно да бришете колачиња преку прелистувачот на вашиот уред. Не заборавајте да ги одредите поставките на сите прелистувачи на различните уреди што ги користите (таблет компјутери, паметни телефони, компјутери итн.).
  Секој прелистувач има различни поставки за управување со колачиња и вашите избори. Постапката за менување на поставките за колачиња е опишана во делот Помош на поставките на вашиот прелистувач. На пример:
  за Internet Explorer™: https://support.microsoft.com/en-us/windows/delete-and-manage-cookies-168dab11-0753-043d-7c16-ede5947fc64d;
  за Safari™: https://support.apple.com/en-mk/guide/safari/sfri11471/mac;
  за Chrome™: https://support.google.com/chrome/answer/95647?hl=en
  за Firefox™: https://support.mozilla.org/en-US/kb/clear-cookies-and-site-data-firefox
  за прелистувачот Opera™: https://help.opera.com/en/latest/web-preferences/#cookies

  Модули за отфрлање на издавачот
  Можете да оневозможите некои колачиња од трета страна со директно одење на страницата на издавачот на колачиња:
  - за да ги оневозможите колачињата на Google Analytics: https://tools.google.com/dlpage/gaoptout?hl=en
  - за да ги оневозможите колачињата за intelliAd: https://login.intelliad.com/optout.php
  - за да ги оневозможите колачињата за Adobe: https://www.adobe.com/privacy/opt-out.html

 • 8. КАКО ДА ГИ ОСТВАРИТЕ СВОИТЕ ДРУГИ ПРАВА

  Во согласност со важечката легислатива за заштита на личните податоци, имате право на пристап, корекција, ограничување, пренос и бришење на вашите лични податоци. За да ги остварите овие права, прегледајте ги нашите информации за заштитата на вашите лични податоци со кликнување на www.dacia.mk/politika-na-privatnost

 • 9. ПРОМЕНИ

  Можеме да ги менуваме правилата од време на време. Ќе ве известиме и/или ќе бараме ваша согласност секогаш кога тоа е потребно или потребно. Бидејќи новите верзии на нашите политики се постојано достапни, ве охрабруваме да ги читате секој пат кога ќе ја посетите нашата страница.

  Последно ажурирање: ноември 2022 година.